Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nytt marint naturreservat föreslås i Kattegatt

  Foto: Länsstyrelsen Skåne

  Positivt både för den biologiska mångfalden och för möjligheten att fiska hållbart, menar länsstyrelsen i Skåne. 

  I dag meddelade länsstyrelsen i Skåne att man inlett en process för att bilda ett marint naturreservat i de nordligaste delarna av Skånes Kattegattområde. Det handlar om mjuka bottnar som ligger djupare än 20 meter som nu är aktuella för att ingå i reservatet.

  Jonas Gustafsson, marinbiolog på länsstyrelsen i Skåne, säger i ett pressmeddelande:

  – Ett naturreservat innebär att området fredas från skadliga verksamheter, till exempel bottentrålning, och samtidigt öka bottensamhällenas biologiska mångfald och produktion. På så sätt kommer även fiskproduktionen att gynnas. Det skulle kunna vara möjligt att tillåta andra typer av fiske, exempelvis fiske med kräftburar inom delar av området.

  Länsstyrelsen är ännu inte färdig med den geografiska avgränsning, men en del av området har varit fiskefritt sedan 2009, och länsstyrelsen ser återupptagen bottentrålning som det största hotet mot mjukbottnarnas djursamhällen.

  I början av nästa år hoppas länsstyrelsen i Skåne kunna presentera ett första förslag på vad som ska skyddas och vilka föreskrifter som ska gälla.

  ____

  Nedan kan du se ett videoklipp från inventeringar av Skånes djupa Kattegattbottnar.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.