Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Hälsofarliga PFAS överallt – nu även bekräftat i svenska kräftor. Det visar ett test från Testfakta och laboratoriet Eurofins. PFAS-nivåerna är dessutom högre i svenska kräftor än i importerade.

  Lagom till kräftsäsongen kommer de här dystra resultaten. Kräftorna i testet kommer från åtta olika fabrikat av frysta och färska kräftor som säljs i svenska butiker.

  Stämmer uppgifterna pekar det på att svensk miljö är mer förorenad än de andra miljöerna där det finns vilda kräftor, säger Åke Bergman, professor emeritus i miljökemi.

  Enligt Testfakta är nivåerna av PFAS i de svenska kräftorna så höga att en vuxen person som mest bör äta tre till sex kräftor per vecka för att klara sig under de riktvärden som tagits fram för PFAS av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten. 

  Är Sverige mer förorenat av PFAS än andra länder?

  Det här är inte första gången som studier indikerar att just Sverige är särskilt förorenat av PFAS. Enligt en studie tidigare i år från The European Human Biomonitoring Initiative har europeiska tonåringar generellt sett höga halter av evighetskemikalien PFAS i blodet. 

  De svenska tonåringarna i studien särskilde sig genom att ha högst halter PFAS i blodet i jämförelse med tonåringarna från de andra länderna. Övriga länder i studien var Slovakien, Slovenien, Grekland, Spanien, Tyskland och Belgien. Endast tonåringarna från Spanien hade PFAS i blodet som inte överskred EU:s hälsorekommendationer.

  PFAS – varför spridningen är oroväckande

  Som SMB tidigare rapporterat är PFAS är en stor och komplex grupp kemikalier på mellan 5 000 och 9 000 ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället. PFAS-kemikalier är vanliga inom bland annat byggindustrin, livsmedelsindustrin, brandskum, friluftsprodukter och kosmetika. De kallas ofta ”evighetskemikalier” då de inte bryts ner i miljön. 

  Forskning tyder på att hela klassen av PFAS-kemikalier är giftig för människor och djur samt att den lagras i miljön. Det har påvisats att PFAS-kemikalier kan orsaka cancer, försämra fertilitet och påverka immunförsvaret. Inom EU förbereds ett förbud mot PFAS-kemikalier från och med 2025.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!