Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Farliga evighetskemikalier i regnvatten överallt – och de fortsätter spridas

  Ny forskning visar att regnvatten över nästan hela jorden har osäkra nivåer av farliga kemikalier som bland annat kan orsaka cancer och fertilitetsproblem. Trots det återfinns de fortfarande i våra allra vanligaste produkter.

  Kemikaliers negativa påverkan på såväl miljön som hälsan har blivit alltmer uppmärksammat. Exempelvis har kemikalier visat sig påverka den mänskliga fertiliteten. 

  Epidemiologiforskaren Shanna Swan skriver i den uppmärksammade boken Count Down om hur kemikalierna runt omkring oss kan göra så att mänsklighetens fertilitet hamnar på noll till år 2045 om utvecklingen fortsätter i samma takt som nu. 

  Utifrån detta är det kanske inte häpnadsväckande att FN:s medlemsländer tidigare i år kom överens om att påbörja inrättandet av en forskarpanel för miljöskadliga kemikalier. Panelen ska vara liknande FN:s klimatpanel IPCC. 

  PFAS en särskilt uppmärksammad grupp kemikalier

  PFAS är en stor och komplex grupp kemikalier på mellan 5 000 och 9 000 ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället. PFAS-kemikalier är vanliga inom bland annat byggindustrin, livsmedelsindustrin, brandskum, friluftsprodukter och kosmetika. De kallas ofta ”evighetskemikalier” då de inte bryts ner i miljön. 

  Forskning tyder på att hela klassen av PFAS-kemikalier är giftig för människor och djur samt att den lagras i miljön. Det har påvisats att PFAS-kemikalier kan orsaka cancer, försämra fertilitet och påverka immunförsvaret. Inom EU förbereds ett förbud mot hela gruppen av PFAS-kemikalier från och med 2025.

  PFAS-kemikalier även i regnvatten

  Nu visar emellertid forskning från Stockholms universitet att PFAS-kemikalierna redan återfinns i regnvatten – på de allra flesta platser runtom planeten, inklusive Antarktis. Analysen är att det numera inte finns något säkert ställe att undkomma de farliga kemikalierna, som dessutom är mycket svårnedbrytbara.

  Situationen är väldigt allvarlig eftersom forskning kontinuerligt kunnat bevisa än värre påverkan av dessa kemikalier. Att sådana kemikalier finns överallt och potentiellt i allt vatten som dricks är oroväckande.

  Kemikalier inom jordbruket hotar den biologiska mångfalden

  Även kemikalieanvändningen inom jordbruket oroar. Studier visar att huvudorsaken till att det pågår en massutrotning bland insekter är syntetiska gödselmedel och omfattande kemikalieanvändning inom jordbruket.

  Dessa orsakar även omfattande skador på mikroorganismerna och de ryggladslösa djur som håller jorden frisk. Enligt FN behövs brådskande åtgärder för att stoppa förstörelsen av jord då det tar tusentals år innan ny jord bildas. Jord tros dessutom innehålla nästan en fjärdedel av planetens biologiska mångfald.

  Nathan Donley, forskare på Center for Biological Diversity i USA, beskriver för The Guardian att det handlar om många typer av farliga kemikalier: 

  Det är inte bara en eller två bekämpningsmedel som orsakar skada, resultaten sträcker sig över hela klassen av kemiska gifter.

  Spridningen av farliga kemikalier fortsätter utan nämnvärda protester

  Trots att kunskapen numera är stor kring skadorna som farliga kemikalier orsakar fortsätter spridningen av dem. De finns i våra mest vanliga produkter; i bland annat våra bostäder, mat, kläder och hudprodukter. En spridning som sker utan nämnvärt många protester. Inför valet nämner exempelvis endast hälften av riksdagspartierna ordet ”kemikalier” i sina partiprogram.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!