Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Otillräckliga besked från klimattoppmötet – nu måste länderna agera

  På lördagskvällen avslutades det två veckor långa klimattoppmötet i Katowice. Förhandlingarna resulterade i en svag regelbok, och fortfarande saknas många viktiga bestämmelser. 
  Efter att ha gått in på övertid kunde världens länder igår sätta punkt för förhandlingarna under klimattoppmötet COP24, som hölls i polska Katowice. Mötet har beskrivits som det viktigaste sedan Paris 2015, och syftet var att staka ut vägen till Parisavtalets mål.
  Förhoppningarna på mötet var på förhand låga, och tyvärr verkar resultatet inte ha överträffat förväntningarna.

  Vad kom man då fram till?

  Den viktigaste punkten på dagordningen var att klubba igenom en regelbok för hur arbetet med att följa ländernas väg mot Parismålen ska gå till. Den är till stora delar teknisk, och innehåller detaljer om hur man ska mäta och jämföra de faktiska klimateffekterna.
  Efter mycket om och men godkändes regelboken. Den innehåller ett flertal bra principer som kommer göra att rapporteringen om utsläpp och utsläppsminskningar blir mer transparent i framtiden.
  Men trots att regelboken nu är på plats oroar sig många över att den är urvattnad och innehåller alldeles för vaga skrivningar på flera områden. Bland annat handlar det om bristfälliga krav på hur länderna ska skala upp sina ambitioner. Om alla länderna uppfyller sina nuvarande nationella mål kommer den globala uppvärmningen nå 3 grader.

  Det är bra att regelverket för genomförandet av Parisavtalet kommer att gälla alla länder och det finns bra skrivningar om hur rapporteringen ska ske. Samtidigt är det djupt oroande att regelverket blev så svagt kring vad som ska inkluderas i ländernas nationella klimatplaner, säger Naturskyddsföreningens Karin Lexén.

  Länderna har inte heller helt kunnat enas om hur finansieringen ska lösas. Utvecklingsländerna hade hoppats på att regelboken skulle garantera tillräckligt förutsägbart finansiellt stöd för deras omställning och klimatanpassning, men så blev det inte. Även frågan om handel med utsläppsrätter ska se ut blev urvattnad.
  Från Sveriges och EU:s håll verkar man ändå vara relativt nöjd med utfallet.

  Utifrån förutsättningarna är detta ett kraftprov från världssamfundet, säger klimatminister Isabella Lövin till TT.

  Spricka i världssamfundet

  Förhandlingarna ska ha pågått dygnet runt för att hitta formuleringar som de närmare 200 länderna skulle kunna enas kring. Halvvägs in i förhandlingarna låstes positionerna helt när en handfull oljeländer blockerade det fortsatta arbetet.
  Anledningen var frågan om IPCC:s rapport om 1,5-gradersmålet. USA, Ryssland, Saudiarabien och Kuwait motsatte sig att rapporten skulle ”välkomnas”, vilket de flesta länder ville, och istället ansåg att den skulle ”noteras”. Slutresultatet blev ungefär ”välkomnar att rapporten slutfördes i tid”.
  Oljeländernas allt mer bångstyriga beteende är ett exempel på hur klyftan mellan världens länder verkar ha vuxit sedan det segervissa mötet i Paris för tre år sedan.
  I relation till problemens omfattning är resultatet av COP24 tyvärr helt otillräckligt. De många luckorna i överenskommelsen skjuts fram till nästa års förhandlingar, som äger rum i Chile. Då är siktet inställt på tuffare klimatlöften.


  SMB bevakar internationell klimatpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.