Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Över 36 000 människor skrev på mot finskt kärnkraftsbygge

  Foto: Fennovoima

  Namnen samlades in på bara en vecka och har nu överlämnats till finska regeringen. Samtidigt meddelar svenska ståljätten SSAB att man inte har några planer på att lämna projektet.

  En namninsamling mot företagsgruppen Fennovoimas planerade kärnkraftsbygge i norra Finland har på en vecka samlat in över 36 000 namn. Nu har listan överlämnats till näringsminister Olli Rehn på det finska arbets- och näringsministeriet, det här rapporterar Yle.

  Supermiljöbloggen har flera gånger skrivit om Fennovoimas kärnkraftsprojekt som den senaste veckan blivit kraftigt ifrågasatt efter att ett kroatiskt bolag i sista stund hoppat in som delägare. Många misstänker det för att vara ett bulvanföretag för ryska intressen och den finska regeringen har satt igång en utredning för att bringa klarhet i ärendet.

  Senast i raden av kritiker är journalisten Dennis Rundt som säger till Hufvudstadsbladet:

  – Det är beklagligt att det gått så långt att Fennovoima inte kan spela med öppna kort. Åtminstone jag känner mig lurad av ett företag som säger att de ska göra en sak men gör en annan, och jag undrar om inte regeringen också gör det.

  Det finns även svenska kopplingar till projektet då stålbolaget SSAB har en andel i Fennovoima, via Kraftaktiebolaget SF. Men den senaste tidens händelseutveckling har inte fått SSAB att ändra åsikt. Taina Kyllönen, Executive Vice President and Head Global Communications, skriver i ett mejl till Supermiljöbloggen:

  Kraftaktiebolaget SF, ministern och myndigheterna hanterar frågan av ägarstrukturen. Vi följer förstås diskussionen men väntar nu på vad ministeriet säger och vad resultatet av analysen blir. I dagsläget har vi inga planer på att lämna projektet men inte heller att höja vår andel.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.