Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Överfiske kan förändra ekosystemen permanent

  Att överfiska vissa arter krymper inte bara populationen, det kan förändra hela ekosystemet så att fisken aldrig kan komma tillbaka, även om vi slutar fiska, det varnar forskare för.
  När vi tömmer ett område på en viss fisksort kan det påverka det övriga ekosystemet, ofta på sätt vi inte räknat med. Ett exempel är torsken i Nordatlanten utanför Kanada, där överfisket ledde till att torskens bytesdjur ökat i antal så till den grad att när torsken slutade fiskas så kunde den inte ta sig tillbaka, då de små torskarna konkurrerades ut av bytesdjuren.
  Risken är att den här typen av förändringar kan slå mot vår matförsörjning varnar en rad forskare, när matfiskarna överfiskas riskerar vi att öppna dörren för ekosystem som domineras av maneter och andra djur som inte har något riktigt näringsvärde för oss människor. Forskarna menar därför att vi behöver ta större hänsyn till detta när vi utformar vår fiskepolitik, som på många håll byggt på antagandet att om bara en liten population av en fiskart finns kvar så kan ekosystemet återhämta sig.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.