Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Landets länsstyrelser startar nu provtagningar på bred front för att inventera förekomsten av PFAS-kemikalier i misstänkta områden. I Västra Götaland, som är tidigt ute, har sju platser där det funnits bland annat kemiindustri, textilproduktion och brandövningsplatser undersökts. Och på de flesta av dem fanns också kemikalierna i varierande halter.

    Naturvårdsverket och länsstyrelserna har fått känna av betydande minskningar av anslagen till såväl naturvård som klimatanpassning genom regeringen Kristerssons budgetbeslut, vilket SMB tidigare beskrivit i en rad artiklar.

    Men när det gäller PFAS-föroreningar av mark och vatten har regeringen i regleringsbrev till länsstyrelserna krävt prioritering av frågan. Och faktiskt också sett till att det finns vissa pengar för länsstyrelserna att söka från Naturvårdsverket.

    – Det är en rätt begränsad provtagning vi gör, som i första hand kommer att besvara frågan om det finns PFAS-föroreningar på en plats eller inte. Vi behöver främst hämta hem mycket kunskap nu, säger länsmiljöingenjör Anneli Kylén i Västra Götaland till SMB.

    – Vi har gått på Naturvårdsverkets branschlista med objekt i första och andra riskklassen när vi valt vilka platser det ska tas prover på. Utifrån resultaten får vi arbeta vidare och göra en prioriteringsordning för vad som är viktigast, fortsätter hon.

    Naturvårdsverket finansierar själva provtagningen, med ett maxbelopp på 100 000 kronor per provplats. Undersökningen är noggrant specificerad och består av ett mindre antal jord- och vattenprovtagningar. Tre grupper av PFAS-kemikalier, som är tusentals till antalet, detekteras. Vissa andra miljöfarliga ämnen fångas också upp av testerna.

    Sju områden i Västra Götaland har undersökts så här långt, och provtagning på ytterligare 40 platser handlas just nu upp hos miljökonsulter.

    Dyrt och tidsödande att rena mark och vatten

    Att rena vatten och mark från de extremt långlivade PFAS-kemikalierna är en omständlig, dyr och långvarig process. Detta avspeglas inte minst i den pågående rättsliga tvisten mellan försvarsmakten och det kommunala bolaget Uppsala Vatten.

    Bolaget har krävt mångmiljonbelopp i ersättning för den rening som måste göras av en dricksvattentäkt som förorenats av PFOS-haltigt brandskum som använts vid en närliggande en militär flygplats (PFOS är en av de farligaste typerna av PFAS, förbjuden i EU sedan över 15 år). Uppsala Vatten har fått rätt till ersättning enligt senast fallna dom – som dock överklagats av försvarsmakten

    Det pågår forskning om vilka metoder som är lämpliga för rening av jord och massor, vilket dock har visat sig vara svårt, skriver tidningen Extrakt.

    PFAS, som står för PerFluorerade AlkydSubstanser, är en stor helt syntetisk kemikaliegrupp, där kol och fluor bildar mycket stabila molekyler. Dessa bryts praktiskt taget aldrig ned och ackumuleras därför i naturen och sprids i grundvatten och öppet vatten. PFAS egenskaper har gjort dem mycket användbara under decennier i så skilda produkter som brandsläckskum, skidvalla, hudkrämer, impregneringsmedel, hudkrämer och stekpannor.

    Forskning om PFAS skadlighet har gradvis kunnat dokumentera mycket negativa långtidseffekter av exponering. Försämring av immunsystem och fertilitet, liksom cancerframkallande egenskaper förknippas nu med PFAS-ämnena. EU:s kemikaliemyndighet Echa arbetar med ett omfattande förbud av tusentals PFAS med syftet att helt mönstra ut dem från den inre marknaden, utom i särskilda undantagsfall.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.