Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Polens miljöminister: ”Kol är förmodligen inte ett problem”

  Kol är förmodligen inte ett problem, så länge vi hittar rätt teknik för att använda det, hävdade Polens miljöminister Marcin Korolec vid en briefing på det pågående klimattoppmötet i Warszawa igår.

  Det var under en frågestund med Polens miljöminister Marcin Korolec och olika organisationer från civilsamhället som frågan om hur Polen ser på sin stora kolindustri kom upp. Enligt personer på plats ska Kolorec då ha svarat att ”Coal is probably not a problem, the problem is how to use the coal, we just have to find the right technology to use it.”

  Med teknologiutveckling så syftar Korolec på så kallad koldioxidavskiljningsteknik (CCS), som går ut på att fånga in koldioxiden som skapas vid förbränning innan den släpps ut i atmosfären. Hittills är den här teknologin dock inte lönsam, och den medför också andra miljörisker. Tanken är att den infångade koldioxiden ska grävas ned i marken, men risken är såklart att koldioxiden till slut läcker ut och att vi då dels inte får några minskade utsläpp och att grundvattnet i området dessutom drabbas.

  Polen har länge varit en bromskloss i den Europeiska klimatpolitiken och har bland annat försökt stoppa EU:s plan på utsläppsminskningar, förhindrat EU från att höja sina klimatmål, och nu senast ordnat ett möte med kolindustrin samtidigt som klimattoppmötet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.