Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Reinfeldt lägger klimatansvaret på de stora utsläppsländerna

  Samtidigt menar Lena Ek att EU-ländernas gemensamma klimatmål skulle behöva skärpas till det dubbla.

  Under gårdagens regeringsförklaring gick statsminister Fredrik Reinfeldt (M) inte in på några egentliga detaljer när han pratade om Sveriges och EU:s ambitioner på klimatområdet.

  Bland annat sa han så här:

  – Sverige ska fortsätta driva ett ambitiöst miljö-, energi- och klimatarbete.
  – Sverige fortsätter arbetet för att driva klimatförhandlingarna framåt.
  – EU ska agera kraftfullt och konstruktivt för att åstadkomma ett globalt klimatavtal.

  Exakt vad detta betyder kan diskuteras, inte minst påståendet om att Sveriges har en drivande roll i det internationella klimatarbetet. Supermiljöbloggen har vid ett flertal tillfällen (som här, här och här) skrivit om hur Centerpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet alla vill att Sverige ska driva på för att EU:s klimatmål till år 2020 ska höjas från dagens -20 procent till minst -30 procent, oavsett vad andra länder utanför unionen gör. Men Moderaternas position, vilket även är den svenska regeringens position, är att länder utanför unionen måste skärpa sina åtaganden först, detta för att EU alls ska överväga att genomföra en höjning.

  Det här innebär i förlängningen, eftersom den europeiska klimatpolitiken ligger på miljöministerns bord, att det är Lena Ek som får förklara varför EU:s mål är satt till -20 procent till år 2020. Men samma Lena Ek menar, i sin roll som centerpartist, att den vetenskapliga forskningen pekar på att EU egentligen skulle behöva sänka utsläppen med det dubbla, det vill säga med -40 procent.

  Förra torsdagen presenterade Centerpartiets partistyrelse ett förslag till nytt miljöprogram för partiet. I förslaget (pdf) går att läsa:

  Vi behöver säkra att miljö- och klimatmålen är satta enligt vetenskapliga råd och utifrån försiktighetsprincipen. EU behöver höja sitt 2020-mål till minst 30 procent eftersom att forskning visar att 40 procent utsläppsminskning i EU till år 2020 kan vara nödvändigt för att öka sannolikheten att klara tvågradersmålet.

  Förslaget presenterades av Lena Ek, Annie Lööf och Anna-Karin Hatt under en presskonferens i riksdagen. När Supermiljöbloggen i samband med detta frågade Lena Ek om hon som centerpartist kommer fortsätta driva detta svarade hon:

  – Jag tänker inte släppa trycket på 2020-målet.

  Men sett till vad Reinfeldt sa under gårdagens regeringsförklaring står det klart att den svenska regeringen fortsatt anser att bollen ligger hos länderna utanför EU. Så här sa statsministern om den saken:

  – Senare i september presenterar FN:s klimatpanel första delen av sin femte forskningsrapport i Stockholm. Den blir en viktig påminnelse om allvaret i klimathotet och behovet av att minska världens utsläpp av klimatgaser. Avgörande för detta är att de stora utsläppsländerna reducerar sina utsläpp.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.