Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Rekord i skjutna noshörningar 2015

  Fler noshörningar än någonsin skjuts illegalt på den Afrikanska kontinenten. Orsaken är en ökad efterfrågan på noshörningshorn i Östasien.

  I Sydafrika, hem åt åttio procent av kontinentens noshörningar, har den olagliga slakten minskat för första gången på ett decennium. Tyvärr kompenseras nedgången av att jakten har ökat dramatiskt i Namibia och Zimbabwe. Totalt beräknas 1338 individer av den kraftigt utrotningshotade arten ha skjutits under 2015.

  Naturvårdare tror att förändringen beror på de åtgärder som sydafrikanska myndigheter har vidtagit för att stoppa jakten, men att tjuvjägarorganisationerna istället flyttat sin verksamhet till grannländerna.

  Tjuvjägarna opererar som en amöba, om man stoppar dem på en särskild plats så expanderar de någon annanstans, säger Mike Knight, noshörningsexpert på organisationen International Union for the Conservation of Nature till The Guardian.

  Hornet anses exklusivt och används dels för att tillverka knivar och konstföremål av, men också som febernedsättande inom traditionell kinesisk medicin. I Vietnam har efterfrågan på noshörningshorn ökat kraftigt, då det felaktigt tros bota cancer samt ge styrka. Hornet har därför ett högre pris än guld på den vietnamesiska marknaden.

  Det finns flera organisationer som aktivt arbetar för att rädda noshörningarna. Förutom nämnda IUCN, så kan du också stötta WWF:s arbete mot tjuvjakt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.