Rekordstort intresse för stöd till fossilfria investeringar
Fler aktörer än någonsin vill ställa om till fossilfria alternativ. Under september lämnade företag och organisationer in ansökningar om stöd för investeringar på 10,2 miljarder kronor till Klimatklivet, vilket är rekord – och lika mycket som Klimatklivet delat ut sedan starten 2015.
Klimatklivet är ett investeringsstöd från Naturvårdsverket som gör det möjligt att satsa på lösningar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Stödet delas ut till åtgärder som ger hög klimatnytta och kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela landet.
Ökande efterfrågan och större investeringar
Sedan Klimatklivet startade 2015 har företagens efterfrågan på investeringsstöd ökat. De senaste åren har storleken på efterfrågat stöd skjutit i höjden. Mellan 2021 och 2022 har genomsnittligt sökt stödbelopp nästan fördubblats: från 5 miljoner kronor till 9,9 miljoner kronor per ansökan.
– Vi ser allt fler stora ansökningar till Klimatklivet. Många av investeringarna handlar om att ställa om hela processer eller introducera nya tekniker inom industrin för att skapa en fossilfri verksamhet. Drygt 80 procent av stödet går till företag. Det är väldigt glädjande att se denna vilja att ställa om, det visar att klimatomställningen är på riktigt nu. Tyvärr har vi inte möjlighet att bevilja alla bra projekt då konkurrensen är hård.
Carl Mikael Strauss, chef för industrienheten på Klimatklivet, i ett pressmeddelande.
Åtgärder som ger störst minskning av utsläpp prioriteras
När Klimatklivet delar ut stöd tittar man på vilka fysiska investeringar som ger störst varaktig minskning av växthusgasutsläpp per minskad krona. Ansökningarna tävlar mot varandra. De ansökningar som det kommer flest av handlar om energikonvertering, biogas och energieffektivisering.
Stöd ges till både stora och små åtgärder. Det största projektet har fått 210 miljoner kronor i stöd. Anslaget för 2022 är 2,8 miljarder kronor.
Läs mer om Klimatklivet här.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till