Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Rekordvärme på Antarktis bekräftad

  Det tog lite tid, men Meteorologiska världsorganisationen (WMO) bekräftar nu de 18,3 grader som uppmättes på Antarktis i februari 2020. Därmed blir det nya värmerekordet ännu ett oroande tecken – och en bekräftelse – på den klimatförändringen vi ser och skapar oro för framtida havsnivåhöjning.

  Det var den 6:e februari 2020 som den argentinska forskningsstationen Esperanza på den Antarktiska halvön (den nordvästra spetsen nära Sydamerika) uppmätte en temperatur på 18,3 grader. Ovanligt varm luft lyckades kortvarigt ta sig in över den nordligaste delen av halvön och temperaturen steg med 12 grader på tre timmar. Därmed slog stationen sitt tidigare värmerekord från 24 mars 2015 på 17,5 grader.

  Det har dock tagit viss tid att bekräfta värmrerekordet, men nu anser Meteorologiska världsorganisationen (WMO) att de kan gå god för att siffran stämmer. Samtidigt avvisade WHO avvisade en ännu högre temperatur, 20,75 grader, som rapporterades den 9 februari 2020 vid en brasiliansk automatiserad permafrostövervakningsstation på Seymour Island. WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas betonar i pressmeddelandet till rekordbekräftelsen att verifieringen är viktig för att skapa en bild av vädret och klimatet vid en av jordens sista utposter:

  Det här nya värmerekordet överensstämmer således med den klimatförändring som vi observerar.

  En särskild utvärderingskommitté för WMO genomförde en omfattande granskning av väderläget på Antarktiska halvön vid tidpunkten för rapporteringen. Slutligen kom de fram till att rekordtemperaturen var ett resultat av ett stort högtryckssystem över området som skapade en föhneffekt (vindar i nedförsbacke som producerade betydande ytvärmning) som resulterade i lokal uppvärmning vid både Esperanzastationen och på Seymour Island. Tidigare utvärderingar har visat att sådana meteorologiska förhållanden kan bidra till att skapa rekordtemperaturer.

  Rekorden är oroväckande, eftersom en snabbare avsmältning på Antarktis skulle kunna få stora konsekvenser för havsnivåhöjningen.  Den Antarktiska halvön hör till de platser i världen som värms upp snabbast med nära 3 grader under den senaste 50-årsperioden. Och som IPCC:s specialrapport om havet och planetens frusna delar visat får nu utsläppen av växthusgaser allt större påverkan på världens hav och istäckta områden. 

  Professor Celeste Saulo, chef för Argentinas nationella meteorologiska institut SMN och första vice ordförande för WMO betonar att resultaten även bekräftar den skyndsamhet som behövs för att hantera utvecklingen:

  Det här nya rekordet visar återigen att klimatförändringarna kräver brådskande åtgärder. Det är viktigt att fortsätta att stärka observations-, prognos- och tidiga varningssystemen för att reagera på de extrema händelser som sker mer och mer ofta på grund av den globala uppvärmningen.

  Det nya rekordet kommer nu att läggas till i WMO Archive of Weather and Climate Extremes och fullständig information om bedömningen ges i online-utgåvan av Bulletin of the American Meteorological Society som publicerades den 1 juli 2021.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!