Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Rockström om Obamas tal: ”Det starkaste klimattalet från någon statschef någonsin”

  Johan Rockström hoppas nu på en positiv dominoeffekt där fler länder hänger på.

  – Obama lutar sig på den senaste vetenskapen och konstaterar att klimatriskerna blir för dyra för den amerikanska ekonomin. Så det är ett oerhört starkt tal.

  Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre och professor vid Stockholms universitet, medverkade i går i Aktuellt där han kommenterade det klimattal som USA:s president Barack Obama hållit dagen innan. Enligt Rockström har USA länge varit en bromskloss i det internationella klimatarbetet men nu kan saker och ting förhoppningsvis ändras.

  – Vi har väntat i tio år på att USA ska ta ett globalt ledarskap i klimatfrågan, och nu verkar det komma, säger Rockström till Aktuellt.

  Enligt Rockström har det blivit allt tydligare, inte minst i USA, att planeten börjat ”skicka fakturor tillbaka till ekonomin”. Detta har bidragit till en förändrad dialog, där det som tidigare beskrivits som en börda att lösa ett miljöproblem nu handlar mer om att säkra välfärd och utveckling.

  – Därför blir det en positiv berättelse om innovation, teknik och välfärdsförbättringar, säger Rockström.

  Fler kommentarer till Obamas tal finns i en artikel från TT. Här uttalar sig bland annat Chalmersprofessorn Christian Azar som menar att det skulle få en enorm betydelse om USA nu tar ledningen i klimatarbetet.

  – Då tvingas EU, som alltid velat vara före, att bli ännu mer aktivt. Det blir också väldigt svårt för jättar som till exempel Kina att vara passiva med hänvisning till att de rika länderna inte menar allvar.

  Inslaget i Aktuellt börjar cirka 12.50 in i programmet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.