Så kan Sverige få en mer klimatvänlig livsmedelskonsumtion

Tre tips från Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling.
En arena för dialog mellan regeringen och vetenskapssamhället – så beskrivs Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling, som inrättades av regeringen förra året. I rådet ingår forskare som Johan Rockström, Marie Vahter och Thomas Sterner. Ordförande är Karin Markides och huvudsekreterare är Anders Turesson.
Häromveckan publicerade rådet en rapport (pdf) tänkt att uppmärksamma åtgärder för en mer klimatvänlig animaliekonsumtion.
I rapporten, som inte är längre än 14 sidor och som överlämnades i mitten av juni till landsbygdsminister Sven Erik Bucht (S) och konsumentminister Per Bolund (MP), framgår att produktionen av animalier påverkar inte bara klimatet, men också en rad andra mål, som folkhälsa, kulturlandskap, gifter i miljön, antibiotikaresistens och näringsläckage.
En minskning av animaliekonsumtionen kan enligt rapporten både främja och försvåra för dessa mål att uppnås.
Exempelvis kan växthusgasutsläppen minska. I dag står utsläppen från animalieproduktion och konsumtion för minst 14,5 procent av de totala mänskliga utsläppen i världen.
Det finns även synergier mellan en minskad animaliekonsumtion och mindre övergödning av sjöar och hav. En minskad konsumtion av rött kött och charkuteriprodukter kan vidare ge betydande hälsofördelar, bland annat genom att minska risken för cancer.
Men vissa typer av idisslarproduktion kommer enligt forskarna samtidigt att behövas om den rika biologiska mångfald som är knuten till hagmarkerna ska kunna bevaras.
I rapporten konstateras dock att det i dag inte finns några styrmedel för att minska användningen av de mest klimatpåverkande animalieprodukterna utöver vissa begränsade informationsinsatser, något som beskrivs som “anmärkningsvärt passivt”.
Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling avslutar sin rapport med att ge tre förslag till regeringen, som Supermiljöbloggen presenterar i sin helhet här nedan.
Rådet föreslår att regeringen:
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till
Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till
Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.
OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.