Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Så ser uppvärmningen ut

  Den globala uppvärmningen är som bekant inget framtida hot, det är redan här. Och nu har NASA sammanställt en karta över hur den ser ut, och var uppvärmningen har skett.

  Kartorna visar hur mycket temperaturen har ökat sedan 1950-talet. Den första kartan är en bild på temperaturförändringarna fram till 1970-talet, och den andra på förändringarna fram till 2000-talet. Sedan industrialisering har temperaturen ökat med 0.8 grader, två tredjedelar av den ökningen har skett sedan 1975, vilket ger en temperaturökning på mellan 0.15 – 0.20 grader per årtionde.

  Vad kartorna framförallt visar är att uppvärmningen sker ojämnt, vissa områden kommer att drabbas betydligt hårdare än andra. Uppvärmningen väntas bli som störst här i norr, men även exempelvis Afrika väntas drabbas hårdare än genomsnittet i framtiden, vilket såklart är väldigt oroväckande. Här uppe tar vi inte skada av några extra plusgrader, men där riskerar det att leda till att stora områden blir obeboeliga. De ojämna temperaturökningarna kommer förmodligen också leda till en förändring i nederbörd, och oro finns för att torra platser kommer bli torrare, och blöta platser blötare. Detta är dock extremt komplicerat att beräkna, så prognoserna kring nederbörd och annat bör inte tas som absoluta sanningar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.