Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Skånsk by självförsörjande på förnybar el

  Sol och vind är det nya svarta, i alla fall i den skånska byn Simris som på onsdagen blev Sveriges första lokala energisystem.
  Satsningen är ett pilotprojekt drivet av Eon som vill utforska huruvida Simris kan vara helt självförsörjande på el från förnybara källor. I och med satsningen har ett nytt batterilager och en reservgenerator byggts strax utanför byn och kopplats till en anläggning för vindkraft och solceller.
  Det som har skapats i Simris är ett så kallat mikronät, vilket innebär att el produceras och konsumeras lokalt utan anslutning till det nationella elnätet. Mikronätet i Simris är fortfarande kopplat till det nationella nätet men det har under projektets gång kopplats ifrån för att drivas som ett så kallat ö-nät.

  Vi tror att detta är framtiden, hela energisystemet står inför en jättestor omställning och vi ser att det är jätteviktigt att få in småskalig förnybar produktion, säger Johan Mörnstam, VD för Eon Energidistribution.

  Projektet i Simris kommer att pågå i tre år.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.