(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Snart kanske du kan köpa solceller på IKEA

Foto: OiMax (CC BY 2.0)

Supermiljöbloggens Anders Hellberg skrev i veckan för Miljöaktuellt om IKEAs ökade satsning på försäljning av solceller. Från testförsäljning i Storbritannien, Nederländerna och Schweiz planerar IKEA nu att expandera till ett tiotal marknader, där Sverige kan vara en av dem.

Solcellsförsäljningen introducerades som ett test på IKEA-varuhusen i Storbritannien 2013 och utökades senare till Nederländerna och Schweiz. Jonas Carlehed, hållbarhetsansvarig på IKEA Sverige, berättade i en intervju med Miljöaktuellt 2014 om ambitionen att införa en solpanelsförsäljning även på de svenska varuhusen. Han menar att det dock krävs att det blir enklare och mer lönsamt för kunden att mikroproducera solel.

Statsminister Stefan Löfven höll, i samband med lanseringen av de nya globala utvecklingsmålen, ett tal i vilket han nämnde att många svenska företag ligger långt framme i omställningsarbetet. Han berättade vidare om IKEAs målsättning att producera så mycket förnybar energi att det kan motsvara hela det egna behovet.

IKEA planerar, enligt hållbarhetschef Steve Howard, att utöka solcellssatsningen till ett tiotal marknader inom två till tre år och en försäljning kan även komma att bli aktuell i Sverige. I ett mejl till Miljöaktuellt skriver Daniela Rogosic, pressansvarig på IKEA Sverige, att:

Vi utvärderar nu testförsäljningen av solceller till kunderna i Storbritannien, Holland och Schweiz. Vi på Ikea Sverige inväntar med spänning analysen innan vi beslutar om hur vi går vidare.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.