Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Socialdemokraterna vill omförhandla finansieringen av Förbifart Stockholm

  Efter den mediala diskussion som brutit ut om att alla pengar som genereras av trängselavgiften går till Förbifart Stockholm, trots att det stod i folkomröstningen att pengarna skulle gå till både vägar och kollektivtrafik vill nu Socialdemokraterna omförhandla finansieringen av vägprojektet, det rapporterar tv4-nyheterna.

  Miljöpartiet och Vänstern är sedan tidigare motståndare till förbifarten och välkomnar därför Socialdemokraternas besked. Alliansen står dock fast det avtal de tecknat om att Förbifarten ska få alla pengarna som trängselavgiften genererar fram till dess att förbifarten är betald. Detta kan bli så sent som 2050, eftersom nya beräkningar visar att Förbifarten riskerar att bli dubbelt så dyr som beräknat på grund av höga räntekostnader för bygget, upp emot 60 miljarder istället för 30.

  Även om Socialdemokraterna fortfarande säger ja till förbifarten innebär viljan att omförhandla en stor vinst för alla som vill ha ett hållbart transportsystem. Detta eftersom de därmed saknar full finansiering för bygget, vilket gör att Socialdemokraterna måste ta pengarna någon annan stans ifrån. Detta gör frågan politiskt svårare för Socialdemokraterna, vilket öppnar upp för en ny diskussion om bygget.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.