Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Nu har Naturskyddsföreningen utsett Sveriges mest bivänliga kommun 2022 – stort grattis till Sollentuna! Ett välbehövligt erkännande eftersom bin och övriga pollinatörer är livsviktiga för oss. 

  2020 utsågs biet till planetens viktigaste varelse mot bakgrund av att bin pollinerar hela 70 procent av mänsklighetens grödor. Baserat på vilken mat vi konsumerar menar Naturskyddsföreningen att vi har bina att tacka för var tredje tugga. Tyvärr är ändå binas existens hotad. 

  Världens bi- och humlepopulationer har minskat med omkring 90 procent de senaste åren. I Sverige är en tredjedel av landets nära 300 bi- och humlearter utrotningshotade och med på Artdatabankens rödlista.

  Binas huvudsakliga hot kommer från sättet att producera mat inom det industriella jordbruket och de bekämpningsmedel som används där. En åtgärd för att rädda bina har därför varit att införa förbud mot vissa giftiga bekämpningsmedel.

  En annan åtgärd är att skapa bättre levnadsförhållanden för bina. Det har framförallt skett i form av att privatpersoner, företag och kommuner satt upp bihotell. Dessa kan bidra till att vilda bin får någonstans att bo när naturliga håligheter i exempelvis döda träd blivit färre. 

  Så hur blev då Sollentuna, årets bivänligaste kommun, extra bra på att ta hand om bina? För SVT berättar Kristoffer Ruist, landskapsvårdare på Sollentuna kommun, om de bivårdande aktiviteter som till stor del verkar handla om att ha en blommande kommun som ger bina mat:

  Vi har jobbat med att anlägga blomsterängar, tar tillbaka klippta gräsmattor och låter dem blomma.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!