Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Nu skrotas till slut de problemtyngda hyrcyklarna i Stockholm. Staden säger upp avtalet med leverantören Inurba Mobility, som driver uthyrningen genom dotterbolaget Stockholm E-bikes.
  – Vi undersöker just nu vilka möjliga alternativ som ligger framför oss. Målet är att det ska finnas nya lånecyklar i Stockholm så snart som möjligt, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).

  Efter många turer med huvudstadens hyrcykelsystem står det nu klart att kommunen häver avtalet och påbörjar arbetet med att hitta en ny leverantör. 

  Frågan om hyrcyklar har diskuterats länge. När den tidigare leverantören skulle bytas ut följde fyra år utan cyklar – upphandlingen drog ut på tiden och vunna avtal överklagades. Och problemen fortsatte, även efter att det nya avtalet kommit på plats.

  Trasiga cyklar och strulande app

  Stockholm E-bikes, den aktör som till slut fick uppdraget, har haft svårt att leverera det som utlovats

  Starten blev försenad och företaget fick ut betydligt färre cyklar än vad som avtalats. När cyklarna väl placerades ut var många av dem defekta. Appen, där cyklarna hittas och bokas, strulade rejält.

  I vintras samlades en stor mängd cyklar in på grund av risk för brand i batteriet, och för ett par veckor sedan stoppades uthyrningen helt. Orsaken var att man upptäckt flera fall av sprickor i ramen, efter att en användare ramlat av cykeln då ramen brustit helt. 

  Vill ha nya cyklar på plats så snart som möjligt

  Tidigare har Stockholms stad försökt kräva leverantören på pengar, eftersom man anser att de brustit i sin leverans. Och nu häver kommunen alltså, till slut, avtalet.

  Beslutet innebär att kommunen måste upphandla ett nytt system, något som kan ta tid. 

  Stockholms trafikborgarråd Lars Strömgren säger till SMB att man just nu undersöker vilka möjliga alternativ som finns, och att målet är att det ska finnas nya cyklar så snart som möjligt. 

  Lars Strömberg (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

  Och det ser ut att bli elcyklar även framöver: 

  – Min bild är att många stockholmare har uppskattat elassistansen när cyklarna har fungerat som de ska. Jag tror att elcyklar sänker tröskeln till cykling och gör att fler vill använda ett lånecykelsystem, säger Lars Strömgren till SMB.

  Det nuvarande systemet har haft större geografisk täckning än det tidigare, vilket trafikborgarrådet hoppas kunna erbjuda stockholmarna även framöver. 

  – Det är för tidigt att säga hur många cyklar som kommer att finnas i en framtida lösning. När det gäller den geografiska utbredningen har inriktningen för det här systemet varit att cyklarna ska finnas i hela Stockholm. Jag har svårt att se att vi skulle ha en annan inställning framöver. När staden tar initiativ till ett lånecykelsystem är det rimligt att det är tillgängligt för alla stockholmare, säger Lars Strömgren.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.