EU-förbjudet bekämpningsmedel kommer tillåtas användas på sockerbetor i Storbritannien år 2021. Bekämpningsmedlet innehåller neonikotinoider som förbjudits på grund av den allvarliga skada de orsakar bin.
En studie från 2017 fann en koppling mellan bekämpningsmedel som innehåller neonikotinoider och utrotning av bin. Året därpå kom EU överens om ett förbud mot all utomhusanvändning av neonikotinoida insekticider för att skydda pollinerande insekter som till exempel bin.
Neonikotinoider förstör bland annat binas minne, orsakar lägre reproduktion och minskar antalet drottningar. Studier har också visat att ämnet skadar fåglar och vattenlevande djur.
Bekämpningsmedlet har nu godkänts för användning i Storbritannien trots att den brittiska regeringen lovat att behålla begränsningarna efter Brexit. Neonikotinoider kommer tillåtas att användas på sockerbetsodlingar i ett försök att skydda grödan från ett virus som minskat produktionen av sockerbetor avsevärt. Storbritannien har redan år 2018 begärt användning av bekämpningsmedlet, men då avslogs ansökan eftersom det skulle orsaka oacceptabla konsekvenser för bin och blommande växter.
Ingenting har förändrats vetenskapligt sedan beslutet att förbjuda neoniker från användning på sockerbetor 2018. De kommer fortfarande att skada miljön. säger Matt Shardlow, VD för organisationen Buglife.
Shardlow understryker också att britterna inte föreslår några som helst åtgärder för att förhindra förorening av floder med insektsmedel som appliceras på sockerbetor.
Forskare har observerat stora nedgångar bland brittiska biarter sedan 2007. En tredjedel av de brittiska bipopulationerna tros ha försvunnit på bara ett decennium. En studie har visat att även själva honungen blivit förorenad av neonikotinoider.
Den föreslagna användningen av bekämpningsmedlet för att skydda sockerbetsodlingarna uppskattades av den brittiska regeringen spara upp till 18 miljoner pund. Då verkar man glömt bort helhetsvärdet av pollinatörerna för hela livsmedelsindustrin.
Vetenskapen bevisar nu att neonicotinoider utgör större risk för vår miljö än man tidigare förstått, särskilt för bin och andra pollinatörer som spelar en så viktig roll i vår livsmedelsindustri på 100 miljarder pund, sa dåvarande brittiska miljöministern, Michael Gove till The Guardian då EU-förbudet presenterades år 2017.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till