Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Striden hårdnar om oljeledningen Keystone XL

  Oljeledningen Keystone XL har blivit en symbol för hela den amerikanska klimatrörelsen. Ledningen som ska transportera kanadensisk oljesand till den amerikanska marknaden stoppades tillfälligt av Obama under förra mandatperioden, men nu är frågan på tapeten igen.

  Den amerikanska miljörörelsen har mobiliserat kraftigt kring att stoppa Keystone de senaste åren. Det har rört sig om allt ifrån stora massdemonstrationer till civil olydnadsaktioner som involverat tusentals personer. Keystone är en symbolfråga, men den är också mer än så. NASA-Forskaren James Hansen konstaterade i ett känt citat om att om Keystone byggs är det ”Game over for the climate”. Syftet med Keystone är att transportera Kanadensisk oljesand till den amerikanska marknaden, något som därmed gör utvinningen av oljesanden mer lönsam.

  Oljeledningen har diskuterats enda sen 2008 och stoppades tillfälligt av Obama under förra året. Nu är frågan dock tillbaka på agendan och i dagarna kom en ny utredning ifrån USA:s utrikesdepartement som hävdade att byggandet och driften av oljeledningen inte skulle ha några märkbara klimateffekter. Slutsatsen är ungefär lika begåvad som att säga att bensinmackar inte har någon märkbar miljöpåverkan. Problemet är inte byggandet och driften av macken/ledningen, problemet är vad den hjälper till att sälja. Rapporten hävdar också att oljesanden förmodligen kommer att utvinnas oavsett. Rapporten har lett till nya protester från USA:s klimatrörelse, och trycket ökar nu från båda sidor på president Obama. Fortsättning lär följa.

  Mer läsning:

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.