Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Subventioner större än tidigare beräknat

  Enligt en rapport från IMF så bör kostnaden för miljöförstörning räknas in i subventionerna till fossila bränslen, vilket gör att slutnotan för energisubventioner blir betydligt högre än tidigare beräknat.

  Direkta subventioner och subventioner i form av skattelättnader för fossila bränslen, beräknades uppgå till 480 miljarder dollar under 2011, vilket motsvarade 0,7 procent av globala BNP. Dessa subventioner är huvudsakligen ett problem i oljeexporterande länder som svarar för två tredjedelar av de totala subventionerna.

  Men enligt rapporten från IMF så bör även kostnaden för icke-internaliserade externaliteter, dvs. kostnaden för miljöförstöring till följd av konsumtion och produktion av fossila bränslen räknas in i slutnotan för subventioner. Trots svårigheterna och kontroverserna med att prissätta vår miljöförstöring, så visar detta beräkningssätt, enligt IMF, att de totala subventionerna uppgick till astronomiska 1900 miljarder dollar år 2011, vilket motsvarar 2,5 procent av globala BNP eller 8 procent av alla statliga intäkter. Världens rikaste ekonomier står för 40 procent av dessa subventioner eftersom de största utsläppen kommer därifrån och de oljeexporterande länderna endast för en tredjedel. USA, Kina och Ryssland är de tre länder med störst subventioner enligt denna beräkningsmetod.

  Att avskaffa dessa subventioner skulle kunna medföra en 13 procentig minskning av CO2 utsläppen och minskad efterfrågan på fossila bränslen.

  IMF har studerat energisubventioner i 176 länder och visar på erfarenheter av reformer i 22 länder. Det finns självklart ingen universallösning för hur reformer kan genomföras, men erfarenhet visar att det krävs långsiktig planering, politisk vilja och en rad olika åtgärder för en prissättning av fossilenergi som motsvarar dess miljöpåverkan. Dessutom krävs kompensation till hushåll med låga inkomster som drabbas av stigande energipriser. Enligt IMF rapporten så tillfaller dock energisubventioner i utvecklingsländer i huvudsak de 20 procent av hushållen med högst inkomster, eftersom energikonsumtionen i dessa hushåll är betydligt högre. Men fossila bränsle subventioner är inte bara ett problem för utvecklingsländer.

  Även Sverige har subventioner till fossila bränslen trots höga ambitioner att minska våra utsläpp. Kanske är det dags att börja ta itu med problemet på hemmaplan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.