Svenska partipolitiska ungdomsförbund möts i Paris
I ett tämligen unikt projekt åkte representanter från fyra av de politiska ungdomsförbunden till klimattoppmötet tillsammans. Supermiljöbloggen träffade dem och snackade klimatpolitik, förhandlingssvårigheter och ungas påverkan.
Bara några kilometer från förhandlingssalarna i Le Bourget har sju representanter från Unga feminister, Liberala ungdomsförbundet, Grön ungdom och Moderata ungdomsförbundet bott tillsammans i två veckor. De har besökt COP21, varit med på aktioner och workshops, och givetvis pratat mycket klimatpolitik. Det låter som upplagt för konflikter, men alla är faktiskt överens om att det fungerat väldigt bra, även om en del heta diskussioner förts.
– Jag tycker det är jättebra att vi har gått ihop, och ser det som något väldigt positivt. Vi har helt olika medel lokalt för att nå våra mål, men det gemensamma är att vi alla bryr oss om miljön och vill se ett starkt klimatmål, säger Diana Mamendi, ledamot i Moderat skolungdom Stockholm.
Gällande frågan om mer samarbete på miljöfronten mellan moderpartierna är meningarna en aning mer delade. Grön ungdom och Unga feminister vill se fler kompromisser över blockgränserna. Lovisa Roos, språkrör för Grön ungdom Norr:
– Jag tycker det är nödvändigt att det finns ett samarbete mellan partierna i miljöfrågorna.
LUF och MUF är inte helt främmande för det, men är mer inne på att först och främst spetsa till den svenska miljödebatten.
– Jag kan ju sakna en offensiv miljöpolitik hos Moderaterna, och jag tycker det är väldigt viktigt att våga vara i framkant i de här frågorna, säger Edward Tovi, MUF Stockholm. Allianskollegan Axel Nordberg, miljöpolitisk talesperson för LUF håller med.
– Det känns som att vi i Sverige ändå är rätt överens om att miljöfrågorna är viktiga. Det vore kul med en tuffare klimatdebatt.
Vad tror ni om utkastet som finns till klimatavtal just nu?
– Det viktigaste just nu är ett avtal som preciserar ambitiösa och långsiktiga klimatmål med en klar process för att stegvis höja ambitionerna. Många stater har redan visat vilja i sina nationella klimatåtaganden. Nu krävs det finansiering för att de ska kunna bli verklighet, säger Mårten Roslund, ledamot Grön ungdom.
-Vi ser hur länder vägrar ta historiskt ansvar för sina utsläpp och de skador det lett till. I det nya utkastet nämns det inte längre att avtalet ska implementeras på grundval som främjar jämställdhet, vilket är av oerhört stor betydelse då jämställdhet är en förutsättning för att nå klimaträttvisa, menar Unga feministers representanter, Haley Quantz och Matilda Köpcke.
Ungdomsförbundsrepresentanterna har också fått en insikt i hur själva förhandlingarna går till.
-Man blir väldigt imponerad över vilken enorm apparat detta är, och vilket engagemang det finns. Inte bara bland politiker, utan det är näringslivet, ungdomar, det är organisationer från civilsamhället, alla. Det är väldigt roligt att se, kommenterar Edward Tovi.
Projektet med den svenska politiska ungdomsdelegationen har grundats av Chloé Lillo, med bakgrund i YMCA. Tillsammans med samarbetspartnern Petter Bjersér vill hon visa att ungdomar inte är rädda för att skapa dialog och samarbeta på ett konstruktivt sätt för att kunna enas i de frågor som faktiskt betyder något. Deras vision var skapa en bättre förståelse och kommunikation mellan ungdomar, tjänstemän och folk vid beslutsfattande processer.
Och nog verkar det som att de är något på spåren. Trots variationerna i politisk åskådning har ungdomarna kunnat mötas här i Paris i kampen för ett starkt klimatavtal, och hitta gemensamma brytpunkter.
– Klimatfrågan är en av vår generations största frågor. Det är också en komplicerad och teknisk fråga som tyvärr inte behandlas med den djupgående debatt som den förtjänar. […] Eftersom vi är ungdomar måste vi ta ställning tillsammans. Vår delaktighet i beslutstagande processer är viktiga och våra röster måste bli hörda.
Delegaterna har även skrivit ett gemensamt debattinlägg om varför ungdomar borde få större inflytande i miljöfrågor, som du kan läsa här.
Fotnot: SSU, Ung vänster, CUF och KDU bjöds in att delta i den svenska politiska ungdomsdelegationen men tackade nej.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till