(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Sverige behöver anpassa sig till ett förändrat klimat

Foto: Tim Swinson

Sveriges arbete med klimatanpassning är något som behöver samordnas bättre och bedrivas mer långsiktigt. Det fastställer SMHI i en ny rapport som nu utkommer på uppdrag åt regeringen.

Sverige står inför en klimatförändring som vi kommer behöva anpassa oss till. Bland annat kan översvämningar, skred och värmeböljor bli allt vanligare i framtiden. SMHI har arbetat på uppdrag åt regeringen med att ta fram underlag för hur Sverige ska kunna klimatanpassas och hur detta ska samordnas och drivas. Rapporten som släpps nu i mars, Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat, visar på ett stort behov av fortsatt klimatanpassningsarbete. Bland annat behövs fortsatt forskning och mer kunskap, liksom tydliggörande vilken instans som ska göra vad och klarläggande av strategier och mål. Även finansieringsfrågorna är en viktig del i rapporten tillsammans med det internationella arbetet. Det som sker utanför Sveriges gränser kan även påverka vad som händer här.

Sverige bör som aktiv medlem i EU arbeta för att nå klimatanpassningsmål genom att i samarbete med EU-länderna driva klimatanpassningsfrågan framåt. Speciellt bör Sverige verka för ökad användning av EU-fonder till klimatanpassning, säger Rolf Brennerfelt, generaldirektör för SMHI.

Sverige behöver även stärka sitt samarbete mellan kommuner, myndigheter, länsstyrelser och övriga aktörer och stärka klimatanpassningsarbetet inom de enskilda områdena. Dock återstår frågan om vem som ska betala för de kostnader som uppkommer, enligt Brennerfelt i en intervju för Miljöaktuellt.

En nationell strategi säkerställer att processer finns på plats. En rådgivande kommitté med representanter från forskarsamhället, nationella och regionala myndigheter, kommuner och näringsliv kan tillsättas för att stödja regeringens beslut. Vi menar också att berörda myndigheter bör arbeta fram nationella handlingsplaner, säger Lotta Andersson, projektledare SMHI.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.