Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sverige faller på klimatranking – igen

  Sverige faller flera placeringar på Climate Action Network (CAN)s internationella klimatranking över länders klimatarbete. Sverige som brukade toppa listan har de senaste ren blivit omsprungna av flera länder.

  Klimatrankingen omfattar 57 länder, och lokala miljöorganisationer från respektive land hjälper till att utvärdera hur landet har skött sig. De första tre platserna på listan står alla tomma, eftersom att inget land ens är nära att göra tillräckligt mycket för att kunna sägas ta ansvar för klimatproblemet. På fjärde plats, och därmed i toppen av listan brukade vi hitta Sverige. Både i år och förra året kniper dock Danmark fjärdeplatsen, och i år har Sverige dessutom tappat två placeringar till och hamnar på sjunde plats efter Storbritannien och Portugal.

  Det Sverige framför allt verkar ha tappat på är i satsningarna på förnybar energi. Vad gäller detta får Sverige endast betyget ”moderate”, vilket inom detta område placerar oss i samma kategori som exempelvis utsläppsbovar som Polen. Vad gäller klimatpolitik hamnar Sverige på en sjätteplats, efter Danmark, Norge, Schweiz, Belgien och Mexiko.

  Flera partier i regeringen brukar påstå att Sverige tillhör de mest ambitiösa länderna i världen på klimatområdet. Nu är det upp till bevis, öka ambitionsnivån, så vi kan återta ledartröjan, istället för att fortsätta halka efter!

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!