Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Sverige får ärorik plats i gröna klimatfonden

  Foto: Arnaud Boiussou/METL-MEDDE

  Sverige får en av de sex platser i styrelsen till FN:s gröna klimatfond som reserverats för de största givarländerna. Fonden förväntas spela en stor roll under klimattoppmötet i Paris, men oroas av finansieringsproblem.

  Förra året bestämdes att Sverige ska bidra med fyra miljarder svenska kronor till fonden, fördelat på fyra år. Det gör Sverige till största givarland per capita, och är också anledningen till att vi nu får en egen plats i fondens styrelse. Nyhetssajten Altinget som länge följt frågan skriver att Sverige under de kommande åren därmed inte behöver fortsätta dela plats med Belgien:

  Förändringen beror på ett beslut i styrelsen tidigare att de sex största givarländerna skulle få egen plats bland de totalt 24 platser som styrelsen har, en styrelse där utvecklingsländerna har hälften av platserna och de rika länderna hälften.

  Tillsammans med de ekonomiska stormakterna Tyskland, USA, Japan, Frankrike och Storbritannien ska alltså Sverige leda vägen mot ett framgångsrikt klimatavtal i Paris.

  Det fattas dock drygt 20 miljarder kronor för att fonden ska uppnå sitt mål innan förhandlingarna börjar i slutet av november. Fondens chef Héla Chei­khrouhou säger i en intervju i DN att tiden är knapp, men att hon ändå är försiktigt optimistisk inför möjligheterna till ett vettigt klimatavtal.

  Vi befinner oss i ett avgörande ögonblick. Fondens finansiering är en förutsättning för ett framgångsrikt avtal i Paris.

  Den gröna klimatfonden etablerades efter klimattoppmötet i Köpenhamn 2009, och har syftet att att stödja utvecklingsländer genom insatser för klimatanpassning och minskade utsläpp av växthusgaser. I dagsläget har fonden drygt 70 miljarder kronor till sitt förfogande. Posten som styrelserepresentant för Sverige går till erfarne FN-diplomaten Jan Cedergren.

  Fonden är dock inte helt okritiserad. Här kan du läsa Mattias Goldmanns problematiserande på SMB Debatt, där han bland annat tar upp faktumet att majoriteten av pengarna Sverige ger kommer från biståndsbudgeten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra