Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Tång blir biogas och växtnäring

  Ett försök med att utvinna biogas och fosfor från ilandspolad tång går från försöksanläggning till storskalig produktion.

   

  Vi skrev tidigare om ett forskningsprojekt för att utvinna fosfor ur tång som spolas upp på havsstränder. Nu rapporterar ATL att projektet kommer gå in i en ny fas till hösten och börja med fullskalig produktion av biogas och gödsel. Anläggningen, som ligger i Trelleborg, är en del i ett forskningsprojekt som syftar till att ta fram kostnadseffektiva metoder för att utvinna fosfor ur organiskt avfall. Förhoppningen är att det man lär sig om att utvinna fosfor ur alger även ska kunna tillämpas på annat organiskt avfall som t.ex. slam från reningsverk, i båda fallen är den stora utmaningen att reducera innehållet av kadmium tillräckligt mycket för att göra det säkert att använda på åkermark.

  I framtiden planerar man även att använda den pilotanläggning där behandlingen av algerna testades för att försöka utvinna gas och näringsämnen ur musslor. Funkar det skulle det kanske kunna ge ny fart till tanken på att använda musselodlingar för att ta tillvara överflödiga näringsämnen i Östersjöns vatten.

   

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.