Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Redan för några år sedan upptäckte forskare vid Uppsala Universitet att protein i bladen från trädet Moringa kunde användas för att rena vatten. Nu har forskargruppen även upptäckt att det knubbiga trädets proteiner kan separera olika material.

  – Genom att kombinera proteinet från moringafröna med tensider öppnas nya möjligheter att använda detta naturmaterial i gruvindustrin som är viktig i många av de länder där moringaträdet växer bra, säger Adrian Rennie, professor i neutronspridning vid Uppsala universitet som lett studien.

  I dag används i stället dyra syntetiska material för att separera metaller från skräp inom gruvindustrin. Dessa kemikalier kan vara vanskliga att ta reda på och risken finns att de hamnar i närmiljön.

  Moringaträdets blad är väldigt näringsrika, och allt från stam till blad är ätbart. Det går också att utvinna olja från trädet. Att trädet är så rikt på näringsämnen samtidigt som det är både snabbväxande och torktåligt, har gjort det till en möjlig räddning för många fattiga områden som har börjat odla trädet kommersiellt.

  För den hälsomedvetna kanske namnet Moringa känns bekant, pulveriserade blad från trädet har nämligen blivit det nya stora ”super food”. Extrakt från olika delar av trädet har länge använts inom traditionell medicin i områden där trädet växer naturligt, och modern medicinsk forskning visar allt större intresse för trädet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.