Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Tunga namn: ”Bara politiskt ledarskap som saknas för att lösa elförsörjningen”

  DN Debatt skriver klimatdebattörerna Johan Rockström, Anders Wijkman och Karl Erik Lagerlöf om hur området runt Medelhavet inte bara kan täcka Europas energibehov – utan också minska fattigdom, arbetslöshet och hopplöshet. Skribenterna menar att det bara är politisk vilja som saknas. 

  ”Solenergitekniken utvecklas snabbt. Potentialerna i norra Afrika är särskilt goda. Enligt flera forskningsstudier – bland annat från IIASA – skulle Nordafrika kunna förse Europa med all den el vi behöver. Det räcker med en yta som motsvarar ett mindre europeiskt land.”

  ***

  ”En satsning av samma typ som Marshallplanen efter andra världskriget skulle vara rätt väg att gå. Vad som fattas är ett kraftfullt ledarskap som kopplar ihop åtgärder mot fattigdom och arbetslöshet i både Afrika och Europa – och inte minst Sverige – med insatser för att ställa om energisystemet och samtidigt undvika ett alltmer instabilt klimat.”

  Johan Rockström är professor och chef för Stockholms Rescilience Center och blev utnämnd till Årets Svensk 2009 av tidskriften Fokus, för sin förmåga att förklara klimatproblemen på ett pedagogiskt sätt. Anders Wijkman är tidigare Europaparlamentariker för Kristdemokraterna men numera ordförande för tankesmedjan Romklubben. Karl Erik Lagerlöf representerar Etikkommissionen Alamy.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.