Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Utställningen Unga forskare avgjord

  Foto: Pixabay

  Förra veckan gick evenemanget Unga Forskare av stapeln. En rikstäckande tävling och ett evenemang för gymnasieelever som går sista året att träffa andra unga, drivna forskare inom naturvetenskap och teknik.

  Utställningen Unga Forskare gick i veckan av stapeln på Tekniska Museet i Stockholm och handlar om att lyfta fram framstående gymnasiearbeten inom naturvetenskap och teknik, där studenterna har gjort undersökningar inom ämnen som kan ha betydelse för den riktiga forskningen. Studenterna tävlar i olika kategorier beroende på inom vilket ämne forskningen hamnar. De kategorier som fanns var:

  • Biologi
  • Medicin
  • Vatten
  • Miljö
  • Kemi
  • Fysik
  • Matematik
  • Programmering

  Det fanns arbeten om hur man genom forskning kan få mer insyn i belastningen av miljöproblem i naturen,  till exempel hur mikroplaster påverkar djurplankton, hur man genom datorprogram kan simulera scenarier för att klimatanpassa, genomföra biologisk rening istället för kemisk i reningsverken och uppfinningar som går ifrån det traditionella tänket, varför inte byta ut plast mot material av stärkelse och cellulosa?

  Inom biologi fanns forskningsarbeten kring den otroligt viktiga frågan antibiotikaresistens. Vad kan man göra för att förebygga antibiotikaanvändningen och vad finns för alternativ?

  Den omtalade och fruktansvärda bidöden var ett annat ämne som kategoriserades under biologi. Hur kan man minska bidöden? Vilka är möjliga orsaker till att den inträffar världen över? En grupp unga forskare undersökte här alternativ till de traditionella metoderna för att minska spridningen av det virusbärande Varroa-kvalstret.

  Som skribent på Supermiljöbloggen var det otroligt inspirerande att se så många unga människor så engagerade inom ämnen som drabbar oss alla.

  I torsdags korades vinnarna under en prisceremoni på Tekniska Museet i Stockholm. Listan på alla stipendiater hittar du här.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra