Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vändning om ny brittisk kolgruva – regeringen tar över frågan

  Planerna på att bygga en ny kolgruva i Whitehaven ser ut att gå upp i rök. Efter stark kritik har nu Storbritanniens regering beslutat att utreda saken.

  I oktober 2020 fick företaget West Cumbria Mining grönt ljus för att börja planera bygget av en ny kolgruva i Whitehaven. Gruvplanerna har pågått sedan 2014, ett år innan Parisavtalet slöts.

  Den nya gruvan har fått enorm kritik, inte minst med tanke på att Storbritannien är värd för höstens klimattoppmöte COP26 i Glasgow. Med hjälp av starka röster såsom Greta Thunberg, Greenpeace och ett öppet brev från Lord Deben, ordföranden för brittiska Climate Change Committee, har projektet nu pausats av Whitehavens regionala ledning.

  I Lord Debens brev lyfts bland annat faktumet att kolgruvan skulle öka Storbritanniens koldioxidutsläpp med 400 000 ton per år.

  Efter att tidigare kallat gruvan för ett lokalt beslut tar nu regeringen över frågan. Enligt den ansvariga ministern kommer regeringen starta en statlig utredning om gruvans klimatpåverkan, vilket av många tolkas som att planerna kan komma att slopas.

  Regeringen har nu en andra chans att göra det rätta och ta tillbaka det. Storbritannien kan inte göra anspråk på att vara klimatledare samtidigt som man öppnar en ny kolgruva. Ministrarna måste inse att de genom att göra det undergräver vår trovärdighet både hemma och utomlands, sa Ed Miliband, Labours talesperson för energi och industriell strategi, i ett uttalande till BBC.

  Beslutet välkomnas också av landets miljöorganisationer.

  Detta beslut kan förhindra att Boris Johnsons klimatimage begravs under ett ton kol, säger Greenpeace i samma BBC-artikel.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!