Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Sedan 1970-talet har mäns spermieproduktion minskat med mer än 50 procent. Vanligt förekommande kemikalier pekas ut som en avgörande faktor bakom den oroväckande utvecklingen.

  Forskningsresultat som redovisas i den nya boken Count Down, skriven av epidemiologiforskaren Shanna Swan, visar att antalet spermier minskade med hela 59 procent mellan 1973 och 2011. Enligt Swans beräkningar kan antalet spermier, i den här minskningstakten, nå noll runt år 2045. Noll betyder inga fler barn. Slutsatsen må låta drastisk, men Swan får medhåll av fler experter på manlig fortplantning som menar att vi borde vara ”mycket bekymrade”.

  Forskningsresultaten som presenteras i boken visar även att kvinnors fertilitetet försämrats, bland annat med ökande antal missfall. Det är omdebatterat exakt vad som är orsaken till den sjunkande fertiliteten, men troligtvis är det en konsekvens av flera faktorer som luftföroreningar, en mer överviktig världsbefolkning och kemikalier.

  I Swans bok kopplas den försämrade fertiliteten till de hormonstörande kemikalier som många av oss kommer i kontakt med dagligen, sådana som till exempel finns i våra hus, matförpackningar, kläder, tvålar, schampon, elektronik och kosmetika.

  Det handlar bland annat om ftalater, mjukgörande kemikalier som kan finnas i våra golv, tapeter och kläder. Ett annat ämne är bisfenol A som framförallt används i polykarbonatplast, vilken används när hus byggs och i matförpackningar.

  Swan uppmanar till bättre åtgärder för att hantera problemet med hormonstörande kemikalier. Det är en rimlig slutsats efter den dystra, men viktiga, sammanställningen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.