Världens första odlade hamburgare ska ätas i dag
Forskare hoppas kunna minska köttproduktionens enorma miljöpåverkan.
I dag är det tänkt att den första hamburgaren gjord på kött som odlats fram ska tillagas och ätas. Det hela ska ske på en presskonferens i London skriver nyhetsbyrån Reuters.
Forskaren Mark Post och hans team vid Maastrichts universitet har enkelt beskrivet startat med stamceller från en ko, där man efter tre månaders tid lyckats odla fram 20 000 muskelfibrer. I slutändan har man tillsatt sådant som salt, ströbröd, äggpulver, rödbetsjuice och saffran för att få till smaken och färgen.
Post säger till The Guardian att dagens storskaliga köttproduktion är ineffektiv, skadlig för miljön och innebär att djuren behandlas dåligt. Post förklarar saken så här:
– Twenty years from now if you have a choice in the supermarket between two products that are identical and they taste and feel the same and have the same price – and one is made in an environmentally friendly way with much less resources and provides food security for the population and doesn’t have any animal welfare connotations to it – the choice will be relatively easy.
Miljöfördelarna med odlat kött är enligt forskarna alltså många. Mindre energi går åt, mindre markyta behöver användas och mindre växthusgaser släpps ut i atmosfären.
Frågan är dock om människor kommer vilja äta odlat kött. Helen Breewood, som också jobbat med projektet, tror det. Hon säger till BBC News:
– A lot of people consider lab-grown meat repulsive at first. But if they consider what goes into producing normal meat in a slaughter house I think they would also find that repulsive.
Första ”labburgaren” ute i affärerna lär dock dröja. Det är långt kvar till storskalig produktion. Men enligt forskarna ska samma teknik i princip kunna användas för att framställa kött från kyckling, gris, lamm och fisk.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till