Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Varmaste maj i historien – inte bara skönt

  Foto: Jean Beaufort

  Förra månaden var den varmaste maj som någonsin uppmätts i Sverige. Många har njutit av värmen, men det har också framkallat flera skogsbränder, stora prövningar för jordbruket och vattenbrist på olika håll. 
  Maj 2018 slog det tidigare värmerekordet från 1889. Torkan som intensifierats av värmen och bristen på regn oroar bönder, då deras skördar av vallfoder och spannmål ser ut att bli riktigt dåliga. På vissa ställen har hälften av grödorna torkat bort och bristen på foder tvingar köttbönder att slakta långt tidigare än det var tänkt, vilket ger djurägarna stora ekonomiska problem.
  Lennart Nilsson, ordförande på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) kallar situationen för ”extrem”.

  Jag påstår att det är väldigt akut, och det på många håll. Vi kommer att se väldigt dåliga skördar i år, det ser vi redan nu. Men får vi inte regn inom en vecka – då blir det riktigt problematiskt.

  Stora skogsbränder som härjat i Småland, Västra Götaland, runt Stockholm och i Dalalarna har krävt omfattande insatser med vattenbomber.
  Vad gäller dricksvatten har vi på de flesta ställen gott om det i våra vattentäkter. Värmen har dock gjort att svenskarna börjat använda väldigt mycket vatten, vilket gjort att reningsverken inte haft kapacitet att hinna med att fylla på sina magasin. Många kommuner har därför gått ut med uppmaningar eller vattningsförbud. I Västra Götaland och Öland är också grundvattennivåerna lägre än normalt.
  Så, har detta med klimatförändringarna att göra?
  Definitivt, menar Martin Hedberg, meterolog och väderpresentatör på SVT.

  Hittills denna månad har det varit mellan drygt tre och sex grader varmare än normalt. Enskilda dagar, t.ex igår, har det varit 10 grader varmare än normalt.
  Och just nu skall vi vara tacksamma att det bara är maj. Om detta fortsätter in i juni och juli, dvs att temperaturerna ligger i snitt fem grader över det normala, så är det kris.

  Martin Hedberg menar att vi måste förbereda oss bättre på problem som kan komma av fortsatta och värre värmeböljor.

  Det här är en försmak av hur klimatet förändras och vad som kommer att ske. 2003 var det en enorm värmebölja i södra Europa. 30.000 människor omkom, främst i Frankrike. Det var missväxt och omfattande skogsbränder. Alla tillgängliga luftkonditioneringar man hade kördes på högvarv, men man blev tvungna att stänga ner kärnkraftverk. Kylvattnet var inte kallt nog. Förutom de uppenbara problemen så fick man alltså också brist på energi.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra