Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Västsahara problem för Marockos solenergiexport

  Marocko har svårt att få internationell finansiering för att bygga solkraftsanläggningar. Flera av dessa är tänkta att ligga i Västsahara. Investeringsbolagen vill inte förknippas med konflikten om landet som ockuperades av Marocko 1975.
  Projektet är beräknat att kosta nio miljarder dollar, och syftar till att exportera solenergi från Sahara till Europa. Den tyska banken KFW, Världsbanken och Europeiska Investeringsbanken vill inte låna ut pengar med motiveringen att de är neutrala i frågan om Västsahara.
  Marockos energiminister Abdelkader Amara är skeptisk till beslutet, eftersom EU för bara en månad sedan har ingått ett avtal med Marocko som tillåter fiske på Västsahariskt vatten. Fiskeavtalet är hårt kritiserat eftersom EU tidigare valt att avstå med hänvisning till att ett sådant avtal skulle stärka Marockos olagliga kontroll över Västsahara. Dessutom letar brittiska och amerikanska bolag efter olja på nämnda territorium.
  Enligt Amnesty International kränker Marocko de mänskliga rättigheterna genom inskränkningar i yttrande- förenings- och mötesfriheten. Tortyr befaras förekomma.
  På Marockansk mark bygger Saudiarabiska ACWA Power en solenergianläggning med en kapacitet på 160 MW.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.