Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Vattenfall siktar på försäljning av brunkolsverksamheten lagom till klimatmötet i Paris

  Men budgivningen har ännu inte dragit igång.

  I går publicerade nyhetsbyrån Reuters en intervju med Magnus Hall, Vattenfalls vd, som bland annat handlar om hur det går med den planerade försäljningen av bolagets tyska brunkolsverksamhet.

  Något som oroar Vattenfall-vd:n är Tysklands planer på att införa en klimatavgift som riskerar att drabba bolagets kolkraftverk hårt, med nedstängning som följd. Magnus Hall säger till Reuters att en tredjedel av kapaciteten i Tyskland hotas om avgiften blir för hög:

  – Under the worst-case scenario, the latest government proposal, the capacity at risk is 3,000-4,000 megawatt out of a total of 9,000 MW.

  Något konkret förslag från regeringen finns dock ännu inte på bordet. Först ska bland annat en analys göras hur en sådan avgift påverkar jobben i landet. Enligt Magnus Hall kommer budgivningen därför inte starta än på ett tag, skriver Reuters.

  He said the bidding cannot start until there is clarity on the coal levy and refused to identify potential buyers.

  Ett ytterligare problem för Vattenfall som nyligen dykt upp är att politikerna i Norge beslutat att den jättelika Statens pensionsfond inte får ha placeringar i bolag där mer än 30 procent av verksamheten eller intäkterna baseras på kol. I dagsläget, enligt en rapport (pdf) som bland annat Greenpeace i Norge ligger bakom, har fonden 490 miljoner norska kronor investerade i Vattenfalls företagsobligationer. Som Supermiljöbloggen skrivit om väntas det norska beslutet att divestera ur kolbolag ge ringar på vattnet, och frågan är förstås hur detta kan påverka prislappen på Vattenfalls kolkraftverk.

  I Reuters intervju med Magnus Hall framgår att det svenska statliga energibolaget siktar på en försäljning lagom till det internationella klimattoppmötet i Paris, men att man inte kommer sälja till vilket pris som helst:

  Hall said he is still aiming for a sale by the end of 2015 but will not sell at any price: ”There is also a walk-away position.”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra