Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Vattenfall tvingar hundratals att lämna sina hem

    Det svenska statliga bolaget tror på fortsatt brunkolsanvändning i Tyskland.

    I staden Cottbus i östra Tyskland pågår denna vecka en rättsprocess kring Vattenfalls planer på ett nytt brunkolsdagbrott i regionen.

    Dagens Nyheter skriver att runt 800 människor kan tvingas flytta om Vattenfall får alla tillstånd på plats.

    – Om vi måste flytta bryter jag samman, säger 74-åriga Marianne Kapelle till DN.

    Från Vattenfalls sida menar man dock att Tyskland kommer ha ett fortsatt starkt beroende av kolkraft framöver, varför nya dagbrott behövs.

    – Efterfrågan ligger stabilt på en hög nivå och vi räknar med att den gör det de närmsta 10–20 åren, säger Thoralf Schirmer, talesman för Vattenfall, till DN.

    Men många andra bedömare menar att det inte kommer behövas fler brunkolsdagbrott än de som redan finns i dag eftersom den förnybara energin är på stark frammarsch i landet.

    I en intervju med Sveriges Radios Ekot säger Christian von Hirschausen, professor i energifrågor och verksam vid det vetenskapliga institutet DIW i Berlin:

    – Brunkol kommer när vi kommer in på 20-talet inte längre vara systemrelevant för den tyska energiförsörjningen.

    I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver i dag Dieter Hildebrandt och Tomas Burchardt, talespersoner från två medborgarinitiativ, att det är den svenska regeringen som nu måsta ta ansvar för Vattenfalls agerande:

    Vattenfall är till 100 procent ägt av svenska staten och är därmed en svensk angelägenhet oavsett var de agerar. Den svenska regeringen har ansvar för Vattenfalls verksamhet och det är den svenska regeringens skyldighet att avstyra dessa destruktiva projekt.

    Men sist frågan var uppe i riksdagen, i en interpellationsdebatt mellan finansmarknadsminister Peter Norman (M) och vänsterpartiets Kent Persson, sa ministern:

    – Kolbrytning i Tyskland baseras på ett beslut som Tyskland självt har fattat. Sedan är Vattenfall där och gör jobbet. Att själva kolbrytningen äger rum är någonting som naturligtvis har beslutats av Tyskland.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.