Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vattenfall vill inte se nytt mål för förnybar energi

  Det statliga energibolaget menar att det räcker med att EU sätter ett klimatmål för 2030.

  Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om att EU-kommissionen inom någon månad väntas presentera ett förslag om vad som ska gälla på energi- och klimatområdet för EU:s medlemsstater till år 2030.

  En av knäckfrågorna är om det ska vara på samma sätt som till år 2020, det vill säga ett mål om minskade utsläpp, ett om ökad andel förnybar energi och ett om energieffektiviseringar.

  Bland annat EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard har uttryckt att det vore smart att fortsätta ha tre mål till 2030. Och när Supermiljöbloggen för några veckor sedan frågade energiminister Anna-Karin Hatt menade hon att den svenska regeringen vill att alla tre ska finnas med i själva ramverket, men att det är för tidigt att gå in på detaljer:

  – [E]xakt hur det ska designas, om det ska finnas hierarkier mellan mål, eller exakt hur målen ska se ut, det får vi ta i den vidare diskussionen. Men det är helt uppenbart att vi behöver ha instrument för att fortsätta driva på i alla de här tre delarna, sa Hatt till Supermiljöbloggen i september.

  Nu visar det sig att det svenska helstatliga energibolaget Vattenfall verkar ha bestämt sig för att det räcker med ett mål snarare än tre. I en intervju med tidningen Ny teknik säger Mikael Petrovic Wågmark, presschef på Vattenfall:

  – Vi tycker att det har varit bra med de olika 2020-målen, inte minst för den förnybara tillväxten. Men Europas elmarknad är på väg att kapsejsa och därför räcker det med ett klimatmål, som baseras enbart på dyrare utsläppsrätter.

  I artikeln förklarar Petrovic Wågmark även att Vattenfall vill att subventionerna till konventionell förnybar elproduktion upphör och att subventioner i stället läggs på att bygga ut elnäten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.