Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vindkraften spås fördubblas till 2022

  För perioden 2018-2022 väntas tillförseln av vindenergi mer än fördubblas, från 17 till 37 terawattimmar (TWh). Sol-, vind- och bioenergi kommer tillsammans ge ungefär lika mycket el som kärnkraften.

  Sveriges totala energianvändning spås öka från 375 TWh till 380 TWh. Samtidigt minskar energitillförseln en aning, då de båda kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 läggs ner under prognosperioden.

  Sveriges totala energitillförsel 2018, samt prognos för åren 2019–2022 (TWh), tabell från Energimyndigheten.

  Men även om andelen förnybara energikällor växer stadigt väntas ingen nämnvärd minskning av oljeberoendet. Oljeprodukterna är fram för allt dominerande inom transportsektorn, där bensin, diesel och bränsle till sjöfart samt utrikesflyg står för majoriteten av energislukandet.

  Sverige har idag ett mål om att 70 procent av transportsektorn ska vara fossilfri 2030. Med nuvarande prognoser kommer det dessvärre ta betydligt längre tid. Bedömare pekar på att det krävs tuffare åtgärder, både för att minska transportbehovet och för att ställa om till en el- och bioenergidriven transportflotta.

  Energianvändningen i transportsektorn (inrikes och utrikes) 2018 samt prognos för åren 2019–2022 TWh, figur från Energimyndigheten.


  Supermiljöbloggen bevakar svensk energiproduktion. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.