Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Wijkman hoppar av från Klimatalliansen: ”Vill inte splittra röster”

  Foto: Per Mosseby / Wikimedia CC2.0

  Miljödebattören och Romklubbens hedersordförande Anders Wijkman kliver nu av Klimatalliansen. Han motiverar sitt beslut med att han är emot att organisationen registrerat sig som ett parti och vill delta i riksdagsvalet. Risken att splittra gröna röster är för stor, framhåller han.

  Wijkman har under decennier varit en profilerad miljödebattör och drev miljö-, resurs- och klimatfrågorna i både riksdag och EU-parlament som moderat och sedermera kristdemokratisk politiker.

  Han anslöt sig tidigt till organisationen Klimatalliansen som bildades i höstas med syftet att samla aktiva med skilda politiska uppfattningar och livsåskådning bakom kravet på en radikal och snabb klimatomställning i Sverige.

  ”Klimat­frågan får inte reduceras till en höger- eller vänster­fråga”, betonade alliansens företrädare på DN debatt i oktober. Bland undertecknarna syntes förra partiledaren för V Gudrun Schyman, förra S-ministern Kristina Persson, ärkebiskop emeritus KG Hammar, hållbarhetsekonomen Sasja Beslik, S-märkte biologen, författaren och utredaren Stefan Edman, och alltså Anders Wijkman.

  Men beslutet att registrera sig som parti och gå in i valrörelsen är han emot. Förutom risken för splittring av gröna röster, och att dessa går förlorade till partier som ändå inte kommer in i riksdagen, pekar han på att det skulle behövas fler borgerligt sinnade företrädare och att organisationen saknar pengar samt har för smal ledning.

  Tanken var att skapa en ideell förening som kunde samla många människor, agera som katalysator för organisationer som har miljö och klimat högt på agendan och, inte minst, att vara en blåslampa i baken på de etablerade partierna, säger Wijkman som citeras av Dagens Industri.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.