Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  WWF vill se 50-procentigt skydd av statens skogar

  De statligt ägda skogarna borde skyddas i större utsträckning så att Sverige kan nå de uppsatta miljömålen. Det menar Världsnaturfondens generalsekreterare.

  I en debattartikel som publicerades i ATL häromdagen skriver Håkan Wirtén att Sverige med nuvarande skogspolitik inte kommer att kunna rädda den biologiska mångfalden i skogen.

  I dag finns ett stort motstånd från det privata skogsbruket att göra några ytterligare naturvårdsåtaganden och otillräckligt med medel avsätts för att skydda och återskapa naturvärden.

  En av lösningarna, menar Wirtén, är därför att staten tar ett större ansvar genom sitt eget skogsägande. Eftersom staten i dag förfogar över ungefär 17 procent av den produktiva skogsmarken, där Sveaskog innehar den största delen, skulle politikerna med rätt sorts beslut relativt snabbt kunna skapa en förbättring av läget.

  En punkt, som i debattartikeln lyfts upp som en rekommendation för regering och riksdag, är att ”[s]tatens skogar nedanför fjällgränsen får 50-procentigt skydd”. Enligt Wirtén skulle detta underlätta betydligt för möjligheterna att nå det nationella miljökvalitetsmålet om levande skogar – ett mål som i dagsläget inte ser ut att kunna nås.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.