Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Miljöorganisationer överklagar lex Cementa

  Både Naturskyddsföreningen och Greenpeace kommer att överklaga undantagslagen för Cementa till Högsta förvaltningsdomstolen.

  Idag röstade riksdagen ja till den ändring i miljöbalken som ger Cementa tillstånd att fortsätta bryta kalk trots outredda miljörisker. Flera miljöorganisationer har protesterat mot urholkningen av lagstiftningen och meddelar nu att de kommer överklaga till nästa juridiska instans.

  Vi känner att vi har ett stort ansvar att se till att miljölagstiftningen och grundlagen följs, säger Naturskyddsföreningens jurist Rebecca Nordenstam till TT

  Beslutet kommer även överklagas av Greenpeace.

  Att våra miljölagar gäller för alla, stora som små, är avgörande för att vi ska kunna hantera våra miljö- och klimatrelaterade kriser men regeringen monterar ner en av våra viktigaste lagar och kringgår regeringsformen för att kunna skapa en gräddfil åt Cementa. Lagar ska gälla alla och inte skapas eller förändras till fördel för enskilda företag. Så får det inte gå till i en demokrati, säger Markus Mattisson, kommunikationsansvarig på Greenpeace Sverige i ett pressmeddelande.

  Även Fältbiologerna sällar sig till den kritiska kören och har startat en namninsamling mot beslutet.

  Expertinstansen Lagrådet har tidigare varnat för att ändringen bryter mot grundlagen. Dessutom kvarstår riskerna för att Gotlands grundvatten skadas när kalkbrytningen fortsätter utan giltig miljökonsekvensbeskrivning. Trots detta råder politisk enighet mellan alla partier i riksdagen om att ge Cementa fortsatt tillstånd.


  Läs mer:
  Cementa tappar tillstånd – grundvattnet hotas
  Regeringen förlänger Cementas tillstånd efter vinklad snabbutredning

  Lagrådet säger nej till regeringens Cementa-undantag
  Regeringen kör över lagrådet – fortsätter med Cementalagen

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!