Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Skogsägare måste ta större hänsyn till fridlysta arter

  Biologisk mångfald
  Lavskrikor trivs i fjällnära skogar med god biologisk mångfald. Foto: Hans Norelius

  Efter flera vägledande domar behöver nu skogsägare ta ett betydligt större ansvar för att inte störa eller skada fridlysta arter. ”En ny ordning i skogen”, säger Göran Rune, chef för Skogsstyrelsens skogsavdelning.

  Alla skogsägare har nu skyldighet att betydligt större hänsyn än tidigare för att inte störa eller skada fridlysta arter. Det innefattar bland annat alla fåglar, som är fridlysta enligt EU:s artskyddsförordning. Större ansvar ska också tas mot en rad andra hotade djur och växter.

  Bakgrunden är en rad domar som visar att de rättsliga direktiven för artskydd i skogen måste tillämpas strikt. Samtidigt behöver fler avverkningsärenden hanteras mot miljöbalken. Förra året underkände EU-domstolen Sveriges tillämpning av artskyddsförordningen.

  Skogsstyrelsens besked togs inte emot väl av skogsindustrin, som menar att ”konsekvenserna blir ohanterliga och leder till förluster av arbetstillfällen, exportintäkter och klimatnytta”.

  För miljöorganisationerna är den striktare tolkningen en seger. ”En följd av att den svenska skogslagstiftningen aldrig har anpassats till EU:s miljökrav”, skriver Naturskyddsföreningen. Skydda skogens talesperson Elin Götmark kommenterar positivt till Natursidan:

  Vi har länge efterlyst att Skogsstyrelsen ska uppdatera sina rutiner för att ta hänsyn till de nya vägledande domarna om artskydd. Det var ett av våra mål när vi drev våra överklaganden. Så det är positivt att de nu gör det! Men det återstår att se hur de kommer att arbeta med det i praktiken, och vad resultatet blir ute i skogen. Det är för tidigt att säga än så länge, och vi kommer att bevaka utvecklingen.


  Striden om arterna i skogen går långt tillbaka. Här kan du läsa om artskyddsutredningen som presenterades ifjol.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.