Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Vin- och olivodlingarna i spanska provinser har fått nytt liv sen odlarna började med regenerativt jordbruk. Genom att plöja mindre och skapa livsmiljöer för fler arter återvände fåglar, fjärilar och växter till området. ”Både miljömässigt och ekonomiskt motiverat”, säger projektsamordnaren.

  I ett EU-finansierat projekt har 20 olivodlingar i regionen Jaén övergett konventionellt jordbruk med monokulturer, besprutning och onödig plöjning för att istället satsa på regenerativt jordbruk. Odlarna låter gräs och vilda blommor växa på odlingarna och installerar vattendammar och nästen för djur.

  Projektet har fått mycket goda effekter på den biologiska mångfalden, skriver The Guardian. Forskning från provinsens universitet visar att bipopulationen ökade med 47 procent och antalet stamväxter med 147 procent.

  Projektet har dessutom lett till att problem med jorderosionen minskat. Det är mycket välkommet, inte minst med tanke på att all jordens fertila matjord halverats de senaste 150 åren.

  Att inte plöja mellan träden skapar bättre vattenhantering, mindre erosion och störtfloder efter regnoväder. Växttäcket får marken att fungera som en svamp som fångar upp regnet, säger en odlare.

  Nu sprider sig intresset till fler vin- och olivfarmar. Spaniens största vinmakare Torres har också flera projekt för att bli regenerativa.

  Projektet är motiverat både ur miljömässig och ekonomisk synpunkt, säger José Eugenio Gutiérrez, som är projektledare och arbetar på naturvårdsorganisaitonern SEO Birdlife, till The Guardian.

  Faktarutan

  Vad är regenerativt jordbruk?
  Det finns i dagsläget ingen definition av regenerativt jordbruk, utan begreppet kan snarare ses som ett förhållningssätt där den regenerative bonden använder olika metoder för att kopiera naturens egna processer. Det är vanligt att t.ex utesluta bekämpningsmedel och stora maskiner för att förbättra jordhälsan.
  Källa: SVT

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.