Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Sverige får nationell vätgasstrategi

  Anders Ygeman Energi- och digitaliseringsminister Infrastrukturdepartementet Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Regeringen ger Energimyndigheten i uppdrag att ta fram Sveriges första plan för vätgas.

  Vi ska öka den inhemska produktionen och ta tillvara vätgasens möjligheter för energilagring, gröna transporter och fossilfri stålproduktion, säger energiminister Anders Ygeman i ett pressmeddelande.

  Vätgas är i sig inget energislag, utan fungerar som energibärare, precis som elektricitet. Tekniken bygger på bränsleceller som omvandlar vätgasen till elektricitet eller värme. En stor miljöfördel är att vätgasen skulle kunna lagra el, vilket ökar stabiliteten i eltillgången.

  På många platser i världen finns stor oro för att majoriteten av all vätgas framställs med hjälp av fossilgas. Men här ligger Sverige bra till – vi har extra goda förutsättningar för fossilfria energikällor som kan backa upp vätgasen.

  Ett förslag till strategi presenterades nyligen av Fossilfritt Sverige, som samlar flera stora svenska företag. I förslaget menas att vätgasen skulle kunna minska landets utsläpp med hela 30 procent.

  Det mest kända pågående svenska vätgasprojektet är Hybrit, satsningen som ska ge storutsläpparna LKAB och SSAB möjlighet att framställa fossilfritt stål.

  Energimyndigheten kommer presentera vätgasstrategin senast sista juli 2021.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!