Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Video

  Förhandlingarna pågår för fullt


  Här följer rapportering live från klimattoppmötet i Durban. Om det blir glapp i rapporteringen beror det på dåligt internet eller att batteriet på redaktionens dator tagit slut.

  21:03 Just nu pågår förhandlingarna för fullt. Dessvärre avslutas vår rapportering nu. Redaktionen har åkt hem för att packa och åker tillbaka till Sverige tidigt i morgon bitti. Vi återkommer emellertid med en sammanfattning senare.

  15:50 Som ni märkt har bloggandet haft paus. Det beror delvis på lunchpaus och delvis på att det inte funnits något att rapportera. Återkommer när det sker något.

  12:00 Nu kommer det obekräftade uppgifter om att den absoluta deadlinen för mötet är i eftermiddag kl 17 svensk tid. Frågan är om länderna kan komma överens om något tills dess.

  11:07 Förhandlingarna är alltså mer än 14 timmar sena. Just nu är det många som pratar om att det inte kommer bli något. Främst på grund av det svaga mandat förhandlarna kommer ha när ministrarna nu börjar åka hemåt.

  10:42 Typ så.

  10:36 Hur bra är de nya texterna då? Betydligt bättre än igår i alla fall. Se längre ner för att hitta länkar till dem.
  1. Kyototexten. Den främsta framgången i texten som ligger just nu är att den ger konkreta förslag på årtal för en andra åtagandeperiod – 2013-2015. Detta var inte med i förra texten. Dessutom finns det med åtaganden om 25-40 procent minskning för i-länder fram till 2020, men dessa verkar inte vara juridiskt bundna. Även skrivningarna på LULUCF är svaga.
  2. The bigger picture. Även denna text är bättre. Främst på grund av att det nu står att färdplanen ska vara färdig senast 2015 och inte 2020 som det stod i förra texten. Detta är bra. Dessvärre har även denna text problem med den legala formen. Det är oklart hur juridiskt bindande den skulle vara.
  3. Den gröna klimatfonden. Denna text verkar vara minst kontroversiell för tillfället. Det enda parterna inte verkar vara överens om är vilka som ska vara ordförande för fonden, klimatkonventionen eller världsbanken. Redaktionen hoppas på det första av de två.
  10:05 Inofficiella uppgifter säger till redaktionen att nästa ministermöte (det vill säga ett som inte är offentligt) kommer äga rum först kl 16 lokal tid. Detta innebär att det blir större och större risk att vi inte kommer få ut något av detta möte, främst för att många ministrar just nu håller på att lämna förhandlingarna. Oklart vilket mandat förhandlarna har utan sina ministrar.

  09:48 Nya texter ligger på bordet:
  22:06 Vi fick precis reda på att nästa session av mötet sker först i morgon kl 10 lokal tid. Därmed tar rapporteringen slut här, eller så blir det bara en paus.

  22:04 Just nu skådar världen en ganska så konstig koalition på klimatmötet. För om man tänker efter är det just nu USA, Indien och Kina som står i vägen för en mer progressiv färdplan. Inte ofta det sker.

  21:47 FN förbereder sig nu för att hålla förhandlingar ända till sen eftermiddag på lördag. Inte så kul, tycker redaktionen, som hade planerat in strand och bad för morgondagen.

  21:40 Sekretariatet0för klimatkonventionen ställde precis in sin presskonferens som de skulle ha i morgon kl 13. Redaktionen fruktat för att detta innebär att förhandlingarna kommer hålla på längre än så.

  21:38 Just nu är det stiltje i förhandlingssalen, det är därför vi inte rapporterar mer. Alla vänta på nya texter att förhandla om.

  21:10 De flesta inom miljörörelsen här nere verkar överens om att man bör blockera de förslag som nu ligger på bordet. De är helt enkelt för dåliga.

  21:02 De problem som vi pekade på längre ner i flödet verkar också vara de som länder har kritiserat texterna för. Protesterna riktades främst mot att det inte fanns tydliga utsläppsåtaganden i Kyototexten, det sena datumet 2020 för ett bindande avtal och att den legala formen var oklar. Blir spännande att se vad ordförandeskapet nu presenterar. Rykten säger att texterna ska vara färdiga om en halvtimme.

  South Africa will table new text #COP17 after a lot of countries protested. Sticking point is numbers under KP, 2020 date and legal form

  20:48 Av vad man kan urskilja är det främst utvecklingsländer och Kina som har haft invändningar mot den text som presterats om Kyotoprotokollet. Texten som handlar om färdplanen mot ett större avtal verkar det vara större konsensus om, även om EU har uttryckt att det är för sent med ett avtal först efter 2020. Mer om texterna längst ner i detta flöde.

  20:42 Just nu pågår inga offentliga förhandlingar. Det är istället bakom stängda dörrar det sker, och mest väntar man på att presidiet ska presentera nya texter.

  20:35 Kyototexten (se längre ner för länk) verkar inte alls ha hamnat i god jord. Kinas förhandlare Su Wei ska ha sagt att den är oacceptabel. ”This is killing Kyoto protocol”.

  20:31 Under sen eftermiddag har det pågått ministermöte här nere bakom stängda dörrar. Nu ryktas det dock om att mötet är pausat efter att ministrar varit missnöjda med texterna. Presidiet ska nu omarbeta textena och återkomma, säger ryktena.

  20:25 Två texter ligger just nu på bordet. En om Kyotoprotokollet och en som kallas för ”The bigger picture”. Båda två är väldigt svaga och enligt rykten så har många länder redan sagt att de inte kommer att stödja ett ev beslut.

  Kyototexten säger nästan ingenting. Det presenterar inga konkreta år för en nästa åtagandeperiod och främst säger den inte att länder kommer behöva binda sig till utsläppsminskningar.

  Den andra texten handlar framförallt om att man ska ta fram en färdplan för ett framtida avtal. Problemet är att man föreslår att avtalet ska vara på plats först 2020, vilket på alla sätt är för sent. Dessutom är den legala formen för detta förslag inte helt klart. Den presenterar det som ett ”juridiskt ramverk” istället för ett ”juridiskt bindande avtal”.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.