”Arktis is kan vara borta om tio år”

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Avsmältningen i arktis når nya oroväckande rekord. Trots att det är en månad kvar av smältsäsongen i Arktis så är istäcket redan rekordtunt. Och om trenden håller i sig kan vi få uppleva ett Arktis utan is redan om tio år tror European Space Agency.

SMHI:s blogg har sammanställt data ifrån flera olika källor och konstaterar att årets avsmältning av is redan är rekordhög, eller åtminstone mycket nära ett rekord. Siffrorna är särskilt oroväckande eftersom att avsmältningen av is går ännu snabbare än vad forskarna räknat med i exempelvis IPCCs rapport från 2007. European Space Agency presenterade dessutom nyligen siffror som antyder att om trenden håller i sig vad gäller avsmältning är det möjligt att Arktis blir isfritt så snart som 2022 under en del av sommaren. Exakta årtal ska självklart tas med en nypa salt, men trenden är ändå tydlig. Arktis is krymper och det är till största delen våra utsläpp som ligger bakom.

Miljö online2

Liknande artiklar