Ny rapport fastslår: säsongsanpassad vegetarisk mat är klimatsmartast

Foto: Anders Hellberg

Sverige kan minska utsläppen med flera miljoner ton om vi drar ner på köttet och börjar äta smartare. Det visar en ny undersökning gjord av IVL Svenska Miljöinstitutet.

I rapporten som presenterades i går, Food consumption choices and climate change (pdf), går det att läsa att det blir väldigt stora skillnader i klimatpåverkande utsläpp beroende på vad vi som konsumenter stoppar ner i våra matkassar.

IVL förklarar i ett pressmeddelande att själva transportavståndet inte gör så stor skillnad vad gäller klimatpåverkan. Det viktigaste är alltså inte om man väljer lokalt producerade varor eller inte. I stället är det så, skriver IVL, att en ”större utsläppsminskning får man däremot då nötkött byts ut mot vegetariska alternativ i matkassarna”. Och allra lägst utsläpp fås enligt rapporten om man handlar säsongsanpassad vegetarisk mat.

– Genom att äta säsongsanpassad vegetarisk mat kan utsläppsmängden av växthusgaser halveras. Ett försiktigt överslag visar att om alla svenskar skulle göra ett sådant dietval skulle växthusgasutsläppen minska med cirka 3,6 miljoner ton koldioxid, säger Stefan Åström, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i pressmeddelandet.

Miljö online2

Liknande artiklar