Forskare: Konsumentmakt räcker inte

Foto: Matt McGillivray

Samhället måste förändras på systemnivå, menar forskare från Sverige, Danmark och Finland i en rapport författad på uppdrag av Nordiska ministerrådet. Enligt rapporten är det en utbredd myt att det är vad vi köper som avgör om vi ska lyckas rädda världen innan det är för sent.

Vi hör ofta att konsumenterna har en nyckelroll i riktningen mot ett hållbart samhälle. Genom att välja KRAV-märkt påverkar vi livsmedelsindustrin att bli giftfri och till att behöva mindre fossila bränslen. Genom att välja Fairtrade får vi samma industri att ge rimliga löner och trygghet till de som arbetar med att producera vår mat. Naturligtvis är dessa val av enorm betydelse.

Politiska styrmedel behövs för att dessa val ska bli norm. Enligt forskarna måste de olika samhällssektorerna förändras i grunden. Exempelvis byggsektorn måste använda hållbara och energieffektiva material. Skolan måste förändras så att en miljövänlig livsstil blir standardalternativet. Här spelar beslutsfattare en stor roll i att underlätta för oss att göra de hållbara valen.

Miljö online2

Liknande artiklar